Jakie liczby spełniają podany warunek?
-
Tom555
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Jakie liczby spełniają podany warunek?
Witam, jak rozwiązać zadanie:
Jakie liczby spełaniają podany warunek?
a) l 2x+3 l = -2x-3
b) l 3-x l = x-3
Mógłby mi ktos wytłumaczyc o co w tym chodzi? Jestem w LO i nie wiem jak to zrobić. Nie chodzi mi o wynik tylko o sposób rozwiązania
Pozdrawiam i z góry dzięki
Jakie liczby spełaniają podany warunek?
a) l 2x+3 l = -2x-3
b) l 3-x l = x-3
Mógłby mi ktos wytłumaczyc o co w tym chodzi? Jestem w LO i nie wiem jak to zrobić. Nie chodzi mi o wynik tylko o sposób rozwiązania
Pozdrawiam i z góry dzięki
- Uzo
- Użytkownik

- Posty: 1069
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Jakie liczby spełniają podany warunek?
Rozpatrz sobie to przedziałami,
np. dla a)
1.Jezeli x nalezy do przedziału \(\displaystyle{ (-\infty, -\frac{3}{2})}\) to równanie jest postaci
-2x-3=-2x-3
rozwiązujesz i uwzględniasz z założeniami
2. Jezeli x nalezy do przedziału \(\displaystyle{ )}\) to równanie jets postaci
2x+3=-2x-3
rozwiązujesz i uwzględniasz z założeniami
Teraz bierzesz sume z 1 i 2 i masz wynik
analogicznie robisz b)
np. dla a)
1.Jezeli x nalezy do przedziału \(\displaystyle{ (-\infty, -\frac{3}{2})}\) to równanie jest postaci
-2x-3=-2x-3
rozwiązujesz i uwzględniasz z założeniami
2. Jezeli x nalezy do przedziału \(\displaystyle{ )}\) to równanie jets postaci
2x+3=-2x-3
rozwiązujesz i uwzględniasz z założeniami
Teraz bierzesz sume z 1 i 2 i masz wynik
analogicznie robisz b)
- Uzo
- Użytkownik

- Posty: 1069
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Jakie liczby spełniają podany warunek?
hmmmm , to jest sposób uniwersalny i chyba najłatwiejszy i przynajmniej ja brałem to na początku I LO , a co tu jest nie jasne ?
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Jakie liczby spełniają podany warunek?
Po prostu rozwiązujesz tak:
2x+3=-2x-3 dla 2x+3≥0 lub -2x-3=-2x-3 dla 2x+3
2x+3=-2x-3 dla 2x+3≥0 lub -2x-3=-2x-3 dla 2x+3
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Jakie liczby spełniają podany warunek?
l 2x+3 l = -2x-3
2x+3=-2x-3 lub 2x+3=2x+3
l 3-x l = x-3
3-x=x-3 lub 3-x=3-x
[ Dodano: 10 Wrzesień 2006, 18:55 ]
2x+3=-2x-3 lub 2x+3=2x+3
l 3-x l = x-3
3-x=x-3 lub 3-x=3-x
[ Dodano: 10 Wrzesień 2006, 18:55 ]
a tak u mnie sie robiło w gimnazjumMasH pisze:ja brałem to na początku I LO
-
Tom555
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Jakie liczby spełniają podany warunek?
Mam zapisany sposób rozwiązania oto on:
l 2x+3 l = -2x-3
l 2x+3 l = - (2x+3)
2x+3 ≤ 0
Dalej już potrafie tylko nie wiem skąd się wzięły dwie ost. linijki. Czemu tutaj minus został wyłączony przed nawias?
l 2x+3 l = -2x-3
l 2x+3 l = - (2x+3)
2x+3 ≤ 0
Dalej już potrafie tylko nie wiem skąd się wzięły dwie ost. linijki. Czemu tutaj minus został wyłączony przed nawias?
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Jakie liczby spełniają podany warunek?
l 2x+3 | jest zawsze nieujemne
skoro l 2x+3 l = - (2x+3), to - (2x+3) musi byc też nieujemne i w takim razie 2x+3 musi byc niedodatnie
skoro l 2x+3 l = - (2x+3), to - (2x+3) musi byc też nieujemne i w takim razie 2x+3 musi byc niedodatnie
- Uzo
- Użytkownik

- Posty: 1069
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Jakie liczby spełniają podany warunek?
Tom555 napisał ,ze jest w LO, więc uwzględniawszy LO, takie rzeczy bierze się a dokładniej powtarza w pierwszej klasie i o to mi tu chodziło.Calasilyar pisze:MasH napisał/a:
ja brałem to na początku I LO
a tak u mnie sie robiło w gimnazjum
-
Tom555
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1 raz
Jakie liczby spełniają podany warunek?
Dzięki już zaczynam rozumieć. Niestety przedziałów w gimnazjum nie brałem więc czeka mnie to już wkrótce. Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi bo już dwie godziny nad tym myślałem a okazało się że wcale nie takie trudne
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim