trójkaty podobne
trójkaty podobne
Wyznacz pole trójkata prostokatnego, wiedzac, że wysokosc poprowadzona z wierzchołka kata prostego podziliła przeciwprostokatnąna dwa odcinki długosci 3 cm. i 4cm??
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
trójkaty podobne
oznaczmy wysokosc wychodzaca z wierzcholka kata prostego jako h, oraz m i n jako odcinki dane na przeciwprostokatnej
mozesz sobie wyprowadzic wzor \(\displaystyle{ h=\sqrt{mn}}\)
wtedy latwo juz policzysz pole ktore powinno wyjsc \(\displaystyle{ 6\sqrt{12}}\)
mozesz sobie wyprowadzic wzor \(\displaystyle{ h=\sqrt{mn}}\)
wtedy latwo juz policzysz pole ktore powinno wyjsc \(\displaystyle{ 6\sqrt{12}}\)
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
trójkaty podobne
wlasnie z trojkatow podobnych. sa trzy. wystarczy narysowac i wypisac rownosci stosunkow dlugosci odpowiednich odcinkow. z tego ukladu rownan szybko wyjdzie podany rezultat.
//to chyba jedyna rzecz z geometrii ktora potrafie dowiesc nieanalitycznie
//
//to chyba jedyna rzecz z geometrii ktora potrafie dowiesc nieanalitycznie
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
trójkaty podobne
Arigo skad taki wynik. Wzor na wysokosc jest ok.
Jeśli oznaczymy przyprostokątne jako a i b oraz wysokość poprowadzoną z kąta prostego jako h, możemy zauwazyc trojkaty podobne a mianowicie:
trojkat o bokach a,h,3 jest podobny do trojkata a,b,7
Skoro sa podobne to odpowiednie stosunki beda rowne ja znalazlam taki:
3/a=a/7 z czego otrzymujemy a=sqrt21
h obliczamy z twierdzenia Pitagorasa co daje nam h=sqrt12
Po podstawieniu do wzoru na pole otrzymujemy P=7*sqrt3 cm^2
Jeśli oznaczymy przyprostokątne jako a i b oraz wysokość poprowadzoną z kąta prostego jako h, możemy zauwazyc trojkaty podobne a mianowicie:
trojkat o bokach a,h,3 jest podobny do trojkata a,b,7
Skoro sa podobne to odpowiednie stosunki beda rowne ja znalazlam taki:
3/a=a/7 z czego otrzymujemy a=sqrt21
h obliczamy z twierdzenia Pitagorasa co daje nam h=sqrt12
Po podstawieniu do wzoru na pole otrzymujemy P=7*sqrt3 cm^2
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
trójkaty podobne
trójkąty podobne ... hmmm
raz...dwa...,a gdzie trzy ??
Dyskusja pomiędzy modami a nikt nie zauważył, że regulamin został złamany.
2. Pisanie tematów (topic) i odpowiedzi na nie (posty)
-topiki powinny być umieszczane w forach, do których najbardziej pasują.
-temat musi:
*zawierać przynajmniej 3 słowa
*opisywać krótko treść zadania
*nie może zawierać słów typu "pomocy" "ważne zadanie" "kto mi zrobi"
-działania matematyczne zapisywać należy TeX'em, lub stosować oznaczenia podane odgórnie , bądź inne własne, ale intuicyjne i jednoznaczne
-ewentualne szczegółowe zasady obowiązujące na konkretnym forum są na nim zamieszczone jako odpowiednie "ogłoszenie". Zasady tam zawarte są traktowane na równi z tymi tu.
-należy pisać na temat, off-topic należy zakończyć w 3 postach, lub poprosić moderatora o podzielenie tamatu
-nie piszemy całych wyrazów WIELKIMI LITERAMI ani stylem FrEaK lub l33t
--posty nie spełniające powyższych warunków mogą zostać usunięte bądź zablokowane, a ich autor dostanie ostrzeżenie o wartości 1
-posty i topiki gości (niezarejestrowanych użytkowników) mogą być przez moderatorów dowolnie edytowane lub usuwane bez podania przyczyny
Jak narazie nie daje ostrzeżenia bo zostało to wprowadzone niedawno. I może pierwsze osoby dostaną tlyko blokade tematu jako ze nowy rok niedługo. Ale potem...
Tyle czasu straciłem na uporządkowanie nazw na planimetrii i strace na uporząkowaniu pitagorasa, dlatego nie pozwole dalej śmiecić. Blok tematu. Szkoda ze za późno.
PS. Takie samo zadanie tylko z innymi danymi już jest na forum.
>>>TUTAJ
A link do regulaminu jest niżej.
raz...dwa...,a gdzie trzy ??
Dyskusja pomiędzy modami a nikt nie zauważył, że regulamin został złamany.
2. Pisanie tematów (topic) i odpowiedzi na nie (posty)
-topiki powinny być umieszczane w forach, do których najbardziej pasują.
-temat musi:
*zawierać przynajmniej 3 słowa
*opisywać krótko treść zadania
*nie może zawierać słów typu "pomocy" "ważne zadanie" "kto mi zrobi"
-działania matematyczne zapisywać należy TeX'em, lub stosować oznaczenia podane odgórnie , bądź inne własne, ale intuicyjne i jednoznaczne
-ewentualne szczegółowe zasady obowiązujące na konkretnym forum są na nim zamieszczone jako odpowiednie "ogłoszenie". Zasady tam zawarte są traktowane na równi z tymi tu.
-należy pisać na temat, off-topic należy zakończyć w 3 postach, lub poprosić moderatora o podzielenie tamatu
-nie piszemy całych wyrazów WIELKIMI LITERAMI ani stylem FrEaK lub l33t
--posty nie spełniające powyższych warunków mogą zostać usunięte bądź zablokowane, a ich autor dostanie ostrzeżenie o wartości 1
-posty i topiki gości (niezarejestrowanych użytkowników) mogą być przez moderatorów dowolnie edytowane lub usuwane bez podania przyczyny
Jak narazie nie daje ostrzeżenia bo zostało to wprowadzone niedawno. I może pierwsze osoby dostaną tlyko blokade tematu jako ze nowy rok niedługo. Ale potem...
Tyle czasu straciłem na uporządkowanie nazw na planimetrii i strace na uporząkowaniu pitagorasa, dlatego nie pozwole dalej śmiecić. Blok tematu. Szkoda ze za późno.
PS. Takie samo zadanie tylko z innymi danymi już jest na forum.
>>>TUTAJ
A link do regulaminu jest niżej.
