Zbiór środków cięciw
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
Zbiór środków cięciw
Znajdź zbiór środków wszystkich cięciw okręgu \(\displaystyle{ x^2+y^2+4y+3 =0}\), wyznaczone przez proste przechodzące przez punkt \(\displaystyle{ P = (0,1)}\).
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zbiór środków cięciw
środki tych cięciw leżą na prostej postaci:
\(\displaystyle{ y=ax+1}\)
więc
\(\displaystyle{ x^{2}+(ax+1)^2+4(ax+1)+3=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(a^{2}+1)+6ax+8=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=\frac{8}{a^{2}+1}}\)
\(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ y=ax+1}\)
więc
\(\displaystyle{ x^{2}+(ax+1)^2+4(ax+1)+3=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(a^{2}+1)+6ax+8=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta>0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}=\frac{8}{a^{2}+1}}\)
\(\displaystyle{ a=1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 24 sty 2007, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 56 razy
Zbiór środków cięciw
Odpowiedź ma być taka:
Łuk okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + (y + \frac{1}{2})^2 = \frac{9}{4}}\), gdzie \(\displaystyle{ y (}\)
Łuk okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + (y + \frac{1}{2})^2 = \frac{9}{4}}\), gdzie \(\displaystyle{ y (}\)