Dla liczb \(\displaystyle{ a,b,c > 0}\) oraz \(\displaystyle{ abc = 1}\) wykaż że
\(\displaystyle{ ab^2 + bc^2 + ca^2 \ge ab + bc + ca}\)
Jak by ktoś wrzucał rozwiązanie , proszę o istotne wyjaśnienia lub ewentualnie same podpowiedzi. Sam kminię to zadanie trochę czasu i nieciekawie to wygląda.
[Nierówności] Trzy zmienne - iloczyn równy jedności
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Milczek
- Użytkownik

- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
[Nierówności] Trzy zmienne - iloczyn równy jedności
Ostatnio zmieniony 11 mar 2013, o 09:19 przez Ponewor, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem taga. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawiłem taga. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
nobuddy
- Użytkownik

- Posty: 119
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 3 razy
[Nierówności] Trzy zmienne - iloczyn równy jedności
Da sie w miarę bezboleśnie spałować
Pewnie cie to niespecjalnie satysfakcjonuje, ale może wpadne na coś lepszego
Ukryta treść:
Ukryta treść:
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
[Nierówności] Trzy zmienne - iloczyn równy jedności
\(\displaystyle{ \frac{ab^2 + ab^2 + ca^2}{3} \ge \sqrt[3]{a^4b^4c} = ab}\)
I cyklicznie dodać.
I cyklicznie dodać.
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
[Nierówności] Trzy zmienne - iloczyn równy jedności
Przecież lewa strona tej nierówności nie jest symetryczna.
nobuddy, pokaż jak to dalej idzie, bo po wymnożeniu i skorzystaniu z Muirheada pozostaje do udowodnienia nie mniej trudna nierówność
\(\displaystyle{ a^3b^6+b^3c^6+c^3a^6 +\frac{1}{2} \sum a^5b^2c^2 \ge \sum a^4b^3c^2}\)
nobuddy, pokaż jak to dalej idzie, bo po wymnożeniu i skorzystaniu z Muirheada pozostaje do udowodnienia nie mniej trudna nierówność
\(\displaystyle{ a^3b^6+b^3c^6+c^3a^6 +\frac{1}{2} \sum a^5b^2c^2 \ge \sum a^4b^3c^2}\)
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
-
Milczek
- Użytkownik

- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
[Nierówności] Trzy zmienne - iloczyn równy jedności
To rozwiązanie najbardziej do mnie przemawia, wydaje się najprostsze , a i metoda ogranicza się do nierówności pomiędzy średnimi - póki co w inne przydatne narzędzia się nie wczytywałem.Marcinek665 pisze:\(\displaystyle{ \frac{ab^2 + ab^2 + ca^2}{3} \ge \sqrt[3]{a^4b^4c} = ab}\)
I cyklicznie dodać.
-
nobuddy
- Użytkownik

- Posty: 119
- Rejestracja: 24 gru 2010, o 07:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 3 razy
[Nierówności] Trzy zmienne - iloczyn równy jedności
Ups, rzeczywiście zostaje, walnąłem się na ilościach odpowiednich sum bo nie podzieliłem ich przez dwa Za to rozwiązanie Marcinek665 bardzo ładne, trzeba wykombinować tylko.
Do całości nie, ale do tych parti co są symetryczne to chyba by można?Marcinek665 pisze:A z Muirheada to tutaj nie wolno korzystać.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy