Witam. Tak jak w temacie: Jak moge zbadac parzystosc, nieparzystosc i roznowartosciowosc funkcji ??
Pozdrawiam.
Zbadac parzystosc i nieparzystosc funkcji
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Zbadac parzystosc i nieparzystosc funkcji
z definicji
jesli f(x)=f(-x) to funkcja jest parzysta
f(-x)=-f(x) to funkcja jest nieparzysta
jesli f(x)=f(-x) to funkcja jest parzysta
f(-x)=-f(x) to funkcja jest nieparzysta
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zbadac parzystosc i nieparzystosc funkcji
Funkcja f(x) jest parzysta, gdy f(-x)=f(x)
Funkcja f(x) jest nieparzysta, gdy f(x)=-f(x)
Jak to sprawdzasz ? Normalnie ...
Mamy np. funkcję f(x)=x2.
\(\displaystyle{ f(-x)=(-x)^2=x^2=f(x)}\) - funkcja parzysta
Czy też funkcję f(x)=x3.
\(\displaystyle{ f(-x)=(-x)^3=-(x^3)=-f(x)}\) - funkcja nieparzysta
\(\displaystyle{ f:\rightarrow\R}\) jest różnowartościowa wtedy i tylko wtedy, gdy różnym argumentom przyporządkowuje różne wartości.
Sprawdzanie, czy funkcja jest różnowartościowa:
Mamy f(x)=2x-3
I sposób.
Bierzemy dowolne \(\displaystyle{ x_1,x_2\in\R}\) takie, że \(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2)}\)
\(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2)\Longleftrightarrow 2x_1-3=2x_2-3 \Longleftrightarrow x_1=x_2}\)
II sposób.
Bierzemy dowolne \(\displaystyle{ x_1,x_2\in\R}\) takie, że \(\displaystyle{ x_1\neq x_2}\)
\(\displaystyle{ x_1\neq x_2 \Longleftrightarrow 2x_1\neq 2x_2 \Longleftrightarrow 2x_1-3\neq 2x_2-3 \Longleftrightarrow f(x_1)\neq f(x_2)}\)
Funkcja f(x) jest nieparzysta, gdy f(x)=-f(x)
Jak to sprawdzasz ? Normalnie ...
Mamy np. funkcję f(x)=x2.
\(\displaystyle{ f(-x)=(-x)^2=x^2=f(x)}\) - funkcja parzysta
Czy też funkcję f(x)=x3.
\(\displaystyle{ f(-x)=(-x)^3=-(x^3)=-f(x)}\) - funkcja nieparzysta
\(\displaystyle{ f:\rightarrow\R}\) jest różnowartościowa wtedy i tylko wtedy, gdy różnym argumentom przyporządkowuje różne wartości.
Sprawdzanie, czy funkcja jest różnowartościowa:
Mamy f(x)=2x-3
I sposób.
Bierzemy dowolne \(\displaystyle{ x_1,x_2\in\R}\) takie, że \(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2)}\)
\(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2)\Longleftrightarrow 2x_1-3=2x_2-3 \Longleftrightarrow x_1=x_2}\)
II sposób.
Bierzemy dowolne \(\displaystyle{ x_1,x_2\in\R}\) takie, że \(\displaystyle{ x_1\neq x_2}\)
\(\displaystyle{ x_1\neq x_2 \Longleftrightarrow 2x_1\neq 2x_2 \Longleftrightarrow 2x_1-3\neq 2x_2-3 \Longleftrightarrow f(x_1)\neq f(x_2)}\)
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2005, o 10:01 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 2 razy.
-
pangucio
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 9 kwie 2005, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
Zbadac parzystosc i nieparzystosc funkcji
OK. juz cos wiem. Troche zielony w tym jestem, ale czym sie rozni f(-x) od -f(x) (najlepiej jakby mi ktos to pokazal na przykladzie)
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zbadac parzystosc i nieparzystosc funkcji
Narysuj sobie te funkcje ... Zauważ, że funkcja parzysta jest symetryczna względem osi OY, a funkcja nieparzysta symetryczna względem początku układu współrzędnych.
Stąd właśnie się to bierze ... Np, dla funkcji parzystych dla pzeciwnych wartości argumentów funkcja przyjmuje te same wartości. f(2)=22=(-2)2=f(-2).
Stąd właśnie się to bierze ... Np, dla funkcji parzystych dla pzeciwnych wartości argumentów funkcja przyjmuje te same wartości. f(2)=22=(-2)2=f(-2).
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Zbadac parzystosc i nieparzystosc funkcji
Tylko dodam, że -x musi należeć do dziedziny, czyli jako pierwszy warunek należy to sprawdzić.