Ciąg + dowód...

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Ciąg + dowód...

Post autor: Mateusz Kempa »

Witam,

Proszę o pomoc z takim zadankiem....

Udowodnij, że jeżeli liczby \(\displaystyle{ a^2, b^2, c^2}\) tworzą ciąg arytmetyczny (r != 0), to liczby \(\displaystyle{ \frac{1}{b+c} , \frac{1}{a+c} , \frac{1}{a+b}}\) także tworzą ciąg arytmetyczny.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Ciąg + dowód...

Post autor: Zlodiej »

Skorzystaj z własności ciągu arytmetycznego. Jeśli a,b,c są kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego to a+c=2b.

Zatem masz:

Założenia: \(\displaystyle{ a^2+c^2=2b^2}\)

Teza: \(\displaystyle{ \frac{1}{b+c}+\frac{1}{a+b}=\frac{2}{a+c}}\)

W tezie wymnóż stronami przez (a+b)(a+c)(b+c) powymnażaj i poredukuj. Otrzymasz żałożenie C.K.D.
Ostatnio zmieniony 1 paź 2005, o 10:50 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 2 razy.
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Ciąg + dowód...

Post autor: Mateusz Kempa »

Nie wiem dlaczego, ale wyszło mi \(\displaystyle{ a^2 - 2c^2 = -b^2}\)

Mhm....
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Ciąg + dowód...

Post autor: Zlodiej »

Sorki ... Poprawiłem błąd ... Definicje dobrze podałem, ale źle zapisałem teze. Spróbuj jeszcze raz. Pozamieniałem a+c z a+b.
Mateusz Kempa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów
Podziękował: 22 razy

Ciąg + dowód...

Post autor: Mateusz Kempa »

Teraz wyszło \(\displaystyle{ a^2 + c^2 = 2b^2}\)

Też chyba nie za dobrze ;/
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1276
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Ciąg + dowód...

Post autor: liu »

Bo Zlodiej najpierw napisal \(\displaystyle{ a+c=2b}\), a potem nie wiedziec czemu \(\displaystyle{ a^2+c^2=b^2}\)
Wiec dobrze jest:)
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1627
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Ciąg + dowód...

Post autor: Zlodiej »

Sorki ... Teraz już jest napewno dobrze zapisane ...
ODPOWIEDZ