Potrzebuję wyprowadzić wzór na sumę \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^2}\)
W "Kółku matematycznym dla olimpijczyków" H. Pawłowskiego znalazłem przedstawiony taki sposób:
Korzystając z oczywistej równości: \(\displaystyle{ (a_2-a_1)+(a_3-a_2)+(a_4-a_3)+...+(a_{n+1}-a_n)=a_{n+1}-a_1}\) przyjąć \(\displaystyle{ a_k=\frac{(2k-1)^3}{24}}\) i otrzymamy, że \(\displaystyle{ 1^2+2^2+3^2+...+n^2=\frac{n(n+1)(2n+1)}{6}}\)
Jednak mi wychodzi, że \(\displaystyle{ a_{k+1}-a_k=\frac{(2k+1)^3-(2k-1)^3}{24}=k^2+\frac{1}{12} k^2}\)
Gdzie jest błąd? Jak powinien wyglądać ten sposób na wyprowadzenie szukango wzoru? Może zna ktoś inny sposób na wyprowadzenie (nie udowodnienie). Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Pzdr.
[Ciągi] Suma kwadratów n kolejnych liczb naturalnych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
martin1990
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 17 razy
-
adamadam
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 20 lut 2008, o 10:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 9 razy
[Ciągi] Suma kwadratów n kolejnych liczb naturalnych
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}i^3 + (n+1)^{3} = \sum_{i=0}^{n}(i+1)^3 = \sum_{i=0}^{n}i^3 + 3\sum_{i=0}^{n}i^2 + 3\sum_{i=0}^{n}i + (n+1)}\)
Stąd już łatwo dostaniesz ten wzór.
A w tym Pawłowskim jest bardzo dużo błędów, więc się nie dziw, że coś nie wychodzi
Stąd już łatwo dostaniesz ten wzór.
A w tym Pawłowskim jest bardzo dużo błędów, więc się nie dziw, że coś nie wychodzi
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Ciągi] Suma kwadratów n kolejnych liczb naturalnych
Nie ma błędu:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left(k^2 +\frac{1}{12}\right) = \frac{n}{12} + \sum_{k=1}^{n} k^2}\)
A ideę innego wyprowadzenia możesz znaleźć na przykład tu: https://matematyka.pl/53798.htm
Q.
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left(k^2 +\frac{1}{12}\right) = \frac{n}{12} + \sum_{k=1}^{n} k^2}\)
A ideę innego wyprowadzenia możesz znaleźć na przykład tu: https://matematyka.pl/53798.htm
Q.
- emator1
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 00:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stamtąd
- Podziękował: 3 razy
[Ciągi] Suma kwadratów n kolejnych liczb naturalnych
A możecie napisać gdzie zdobyliście tą cenną księgę?
- limes123
- Użytkownik

- Posty: 665
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
[Ciągi] Suma kwadratów n kolejnych liczb naturalnych
Ja mam, bo udało się zdobyć mojemu nauczycielowi ale jeszcze się za nią poważniej nie wziąłem, bo dużo nowych rzeczy i najpierw będę sobie musiał trochę więcej o nich poczytać ale niektórzy mają skany to popytaj.